Monday, July 19, 2021

TURKI CIPTA MISIL ANTI RADIASI SENDIRI GANTI MISIL AGM -88 HARM

AGM-88 HARM

ANKARA, Turki - Syarikat pembuat peluru berpandu dari negara Turki, Roketsan telah membangunkan peluru berpandu supersonik anti-radiasi untuk TF-X, jet pejuang buatan negara yang sedang dalam pembuatan.

Peluru berpandu itu, yang dinamakan Akbaba (atau "vulture" dalam bahasa Inggeris), termasuk dalam senarai peluru TF-X pada taklimat Tentera Udara Turki pada 30 Jun.

Program Akbaba dirahsiakan, dan laman web tidak menyebutkan teknologi Roketsan.

"Kami tidak dapat memberikan maklumat mengenai projek Akbaba kerana kerahsiaan atas alasan keselamatan negara," kata Roketsan kepada Defense News pada 8 Julai.

Tetapi seorang pegawai syarikat, yang tidak mahu disebutkan namanya, mengatakan peluru berpandu Akbaba akan menggantikan sejumlah 100 peluru berpandu AGM-88 HARM dalam simpanan Tentera Udara.

Syarikat Amerika Raytheon Technologies telah membina AGM-88 HARM, yang juga merupakan peluru berpandu anti-radiasi berkelajuan tinggi yang digunakan untuk mencari dan memusnahkan sistem pertahanan udara yang dilengkapi radar.

Seorang pegawai Tentera Udara mengatakan Akbaba akan digunakan oleh Skuadron "Bronze" ke-151 - sebuah unit yang mengkhususkan diri dalam menggunakan senjata HARM ketika mengoperasikan F-16C / D Fighting Falcons.

Sumber perolehan pertahanan mengatakan nilai kontrak untuk Akbaba tidak diketahui kerana kuantiti belum ditentukan.

"Kami mempunyai sekitar 100 AGM-88 HARM, yang akan diganti oleh Akbaba. Ini menjadikan nilai kontrak sekitar $ 50 juta. Tetapi kami mungkin mempunyai pesanan susulan yang lebih besar daripada pesanan asal," katanya. "Ini adalah program terbuka."

Pegawai itu juga mengatakan jumlah dan nilai akhir kontrak akan bergantung pada kemajuan program TF-X.

sumber : Defence News


No comments: