Sunday, December 19, 2021

TLDM TERIMA KAPAL LMS KEEMPAT KD RENCONG

LMS keempat KD Rencong

KD Rencong kapal keempat dan terakhir kelas Keris akan menyertai Skuadron LMS ke-11 dengan KD Keris (LMS pertama), KD Sundang (LMS kedua) dan KD Badik (LMS ketiga). 

Keris dilancarkan pada April 2019 dan diserahkan pada Disember 2019 manakala KD Badik dilancarkan pada Oktober 2020 dan diserahkan pada Oktober. Perolehan kapal LMS ini dilaksanakan di bawah Kontrak Kementerian Pertahanan Malaysia dengan Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd yang ditandatangani pada 23 Mac 2017 dengan kerjasama China Shipbuilding & Offshore International Co. Ltd. (CSOC), China.

Untuk rekod, kontrak pengambilalihan LMS telah ditandatangani pada 23 Mac 2017 antara Kementerian Pertahanan Malaysia dan Boustead dengan kerjasama CSOC, China. LMS ialah salah satu daripada lima kelas kapal dalam Program Transformasi Armada 15to5. 

Pembinaan LMS dicirikan oleh "fit for purpose ". Kapal peronda pantai ini adalah konsep modular yang mampu dikonfigurasikan untuk misi tertentu bergantung kepada keperluan.

Keempat-empat unit LMS akan menyertai Armada Timur TLDM di mana mereka akan memperkukuh kesediaan dan kedaulatan perairan maritim Malaysia timur. LMS juga akan menangani masalah keusangan aset serta kitaran jadual penyelenggaraan kapal TLDM sedia ada.

Pemerolehan LMS adalah melalui kerjasama dengan China, yang pertama dalam sejarah Tentera Laut Diraja Malaysia. Melalui pengambilalihan ini, Malaysia dapat mengukuhkan hubungan diplomatik dengan China dalam bidang pertahanan dan ekonomi.

Menurut Janes, kapal jenis LMS mempunyai masalah dengan sistem tempur mereka, TLDM telah menyusun senarai kekurangan yang diperhatikan semasa mengendalikan kapal dalam kelas pertama.

Spesifikasi LMS

Panjang keseluruhan  : 68.00 meter
Rasuk                         : 9.20 meter
Anak kapal                : 45 (+16)
Kelajuan maksimum : 22 knot
Julat                           : 2,000 batu nautika pada 16 knot
Ketahanan                 : Sehingga 15 hari di laut
Operasi                      : Sehingga keadaan laut 5

sumber : Navalnews.com


No comments: