Wednesday, September 21, 2022

SPH YAVUZ 155MM MENDAPAT SAINGAN DARI "EVA" SLOVAKIA UNTUK ATM

SPH Eva 155mm, 52 kaliber buatan Slovakia di pasang pada truk 8x8

Memetik maklumat daripada "Institute for Central Europe", Malaysia sedang merancang untuk membeli 16 hingga 19 unit howitzer gerak sendiri beroda 155mm EVA yang dibangunkan oleh Konstrukta Defence, Slovakia

Pada 16 Mei 2022, pasukan editorial Pengiktirafan Tentera melaporkan bahawa Slovakia telah menandatangani kontrak dengan Ukraine untuk penghantaran howitzer gerak sendiri beroda Zuzana 2 155mm.

Menurut Blog Defence Security Asia, ejen bagi Syarikat pertahanan Turki MKE di Malaysia iaitu MA Analytics telah menerima surat LOI (Letter of Intent) dari pihak kerajaan bagi perolehan 18 unit SPH Yavuz 155mm untuk Tentera Darat.

Ini menunjukkan "Yavuz" akan menjadi pilihan utama untuk Tentera Darat Malaysia, namun terdapat laporan dari Shepard Media yang mengatakan kerajaan Malaysia sedang berunding dengan pihak Slovakia untuk mendapatkan "Eva" 155mm.

Nampaknya persaingan masih lagi terbuka dan apa pun boleh berlaku selagi kontrak pembelian tidak ditandatangani.

EVA ialah howitzer gerak sendiri beroda 155mm yang direka dan dibangunkan sepenuhnya oleh syarikat Slovak Konstrukta Defence. Manakala "Yavuz SPH" pula dibangunkan oleh Syarikat Pertahanan dari Turki iaitu Makine ve Kimya End├╝strisi A.┼× (MKE). 

SPH Yavuz 155mm buatan Turki

EVA diasaskan pada casis trak all-terrain 6x6 TATRA, tetapi sistem ini juga boleh dipasang pada casis trak 8x8.

Sistem meriam EVA dipasang pada platform mudah alih di bahagian belakang casis trak dan boleh dikawal sepenuhnya dari dalam kabin anak kapal di hadapan trak. Ia mempunyai lintasan dari +60° pada setiap sisi dan ketinggian dari -3.5° hingga +75°. 

Sistem pemuatan automatik sepenuhnya dipasang di bahagian belakang platform senjata dengan 12 peluru dan 12 cas serbuk sedia untuk ditembak. Sebanyak 12 peluru dan 12 cas serbuk lagi dibawa dalam pembungkusan hermetikal pada casis trak.

Kabin berperisai sepenuhnya telah dipasang di bahagian hadapan kenderaan dan mempunyai tempat duduk individu untuk tiga kru. Kabin kru adalah daripada perisai keluli yang dikimpal dan menyediakan perlindungan daripada tembakan senjata kecil sehingga 7.62 mm dalam kaliber dan serpihan peluru.

Julat maksimum bergantung pada jenis peluru dan sistem cas, tetapi tembakan peluru ERFB-BB (Extended Range Full Bore-Base Bleed) jarak maksimum 41 km boleh dicapai.

EVA mempunyai kadar tembakan 5 pusingan seminit dalam mod automatik dan 13 pusingan seminit dalam 3 minit dalam mod manual. Apabila meriam ini berada dalam kedudukan penembakan, penyodok penambat diturunkan secara hidraulik pada setiap sisi di bahagian belakang casis trak untuk menyediakan platform penembakan yang lebih stabil.

sumber : Army recognition & DSA


No comments: