Tuesday, September 27, 2022

TLDM BENTANGKAN CADANGAN RM2.4 BILLION UNTUK TIGA LAGI LMS (LITTORAL MISSION SHIP)

LMS kelas -Keris (TLDM)

Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) telah membentangkan cadangan MYR2.4 bilion (USD524.84 juta) untuk mendapatkan kumpulan awal tiga kapal Littoral Mission Ship (LMS) yang ditambah baik di bawah bajet pertahanan negara yang akan datang.

Dokumen yang diberikan kepada Janes menunjukkan bahawa pelan itu dicadangkan di bawah 'Rolling Plan 3' TLDM dalam Rancangan Malaysia Ke-12, yang berlangsung dari 2021 hingga 2025. 'Rolling Plan 3' meliputi cadangan yang akan dibiayai dalam belanjawan negara untuk tahun 2023 .

Kapal itu akan dikenali sebagai 'LMS Second Batch' dan tiga unit yang telah dicadangkan untuk pembiayaan di bawah bajet 2023nya akan menjadi kapal pertama dalam kelas lapan kapal.

Menteri Pertahanan Malaysia Hishammuddin Hussein pertama kali mendedahkan pada Januari 2022 semasa ucapan menteri tahunan bahawa negara akan mendapatkan lapan lagi kapal ‘LMS Second Batch’ untuk TLDM sebagai susulan kepada LMS kelas Keris. Bagaimanapun, tiada butiran lanjut diberikan.

Program kelas Keris adalah tempahan pertama Malaysia untuk kapal tentera laut dari China. Kontrak untuk empat kapal telah ditandatangani antara Putrajaya dan anak syarikat perdagangan China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) pada April 2017.

Kapal-kapal itu kemudiannya ditauliahkan antara Januari 2020 dan Januari 2022, dan keempat-empat kapal itu kini dalam perkhidmatan dengan Skuadron LMS ke-11 di Kota Kinabalu, Malaysia Timur. Kelas ini mempunyai panjang keseluruhan kira-kira 68.8 m dan berat 700 tan pada muatan penuh.

Bagi program ‘LMS Second Batch’, Malaysia diketahui telah menilai cadangan daripada beberapa pembuat kapal selain yang bergabung dengan CSIC. 

sumber : janes.com

No comments: