Tuesday, October 4, 2022

MBT VICKERS MK.3 PERNAH DITAWAR KEPADA MALAYSIA

Kereta Kebal Vickers Mk.3

Kereta kebal tempur utama Vickers Mk.3 adalah pembangunan lanjutan dari kereta kebal Vickers Mk.1. Ia dibangunkan sebagai usaha dari pihak swasta. MBT ini didedahkan pada pertengahan 1970-an dan disasarkan untuk eksport pelanggan luar. 

Hanya dua buah negara yang mengendalikan mbt ini iaitu Nigeria (70 MBT) dan Kenya (kira-kira 80). Penghantaran kereta kebal ini telah siap pada tahun 1995.

Susun atur kereta kebal Vickers Mk.3 adalah serupa dengan Mk.1, tetapi ia mempunyai turet baharu, menawarkan perlindungan yang lebih baik. Kenderaan tidak mempunyai perisai Chobham seperti yang terdapat pada MBT Challenger II

Vickers Mk3 dipersenjatai dengan meriam rifled 105 mm British L7A1 yang penstabil sepenuhnya. Ianya mampu menembak pelbagai jenis peluru NATO. Meriam yang sama digunakan pada Vickers Mk.1, namun Mk.3 mempunyai sistem kawalan tembakan baharu.

Persenjataan sekunder terdiri daripada mesingan sepaksi 7.62 mm, antara mesingan berat 12.7 mm dan mesingan 7.62 mm anti-pesawat.

Kenderaan ini dikuasakan oleh enjin diesel pengecas turbo Detroit Diesel 12V-71T, membangunkan 720 kuasa kuda. Casis Vickers Mk.3 adalah serupa dengan Mk.1.

Kereta Kebal Vickers Mk.3 tentera Kenya

Terdapat satu varian iaitu MBT Vickers Mk.3(1) yang pasang dengan perisai reaktif letupan, sistem kawalan tembakan yang dipertingkatkan dan enjin British Condor CV 12 TCE. Ia juga dirujuk sebagai Vickers Mk.3M. untuk Malaysia.

Vickers Mark 3(M) ditawarkan kepada TD bersaing untuk kontrak MBT pertama negara. Huruf M untuk Malaysia atau Modernized. Vickers Mark 3(M) sempurna dibina oleh firma Vickers pada 1996 dan menjalani ujian pada tahun berikutnya.

Mk 3 standard telah dinilai oleh Tentera Darat Malaysia pada akhir 1995; ia mengembara lebih 2,000 km dan melepaskan 80 butir peluru 105 mm.

Perbezaan ketara Vickers Mark 3(M) berbanding model sebelumnya dipasang dengan perlindungan reaktif armor VARMA seperti ERAWA 2 pada PT-91M.

Hanya satu unit Vickers Mark 3(M) sahaja dibina setelah tewas kepada PT-91M untuk program MBT pertama negara, tidak pasti dimana model prototaip Vickers Mark 3(M) berada sekarang. Firma Vickers pls akhirnya diambil alih oleh Rolls-Royce pada tahun 1999.

sumber : army guide & informasi tempur


No comments: