Tuesday, November 22, 2022

TURKI ESKPOT PELURU BERPANDU ARTILERI JARAK JAUH "KHAN" KE INDONESIA

Misil jarak jauh "KHAN" yang dipamerkan di indo Defense Expo di Jakarta

Pengeluar pertahanan utama Turki Roketsan mengumumkan perjanjian eksport pertamanya untuk sistem artileri jarak jauh Khan ke Indonesia, kata seorang pegawai syarikat pada Khamis.

Bercakap dengan Agensi Anadolu (AA), Penolong Pengurus Besar Roketsan, Murat Kurtuluş menyebut kepentingan pasaran Asia Tenggara bagi syarikat itu dengan menyatakan bahawa ekonomi dan penduduk yang sedang membangun di rantau ini, serta kesan geopolitiknya, akan terus memainkan peranan penting dalam tahun-tahun akan datang.

Kenyataan beliau dikeluarkan semasa Ekspo & Forum Pertahanan Indo 2022 yang diadakan di Jakarta, di mana beberapa syarikat industri pertahanan Turki berlangsung bersama-sama dengan Roketsan.

Merujuk kepada kepelbagaian produk Roketsan, Kurtuluş berkata, sebagai salah satu syarikat pertahanan Turki yang terkemuka, mereka telah menandatangani dua perjanjian dengan Kementerian Pertahanan Indonesia di bawah penyelarasan Presidensi Industri Pertahanan (SSB) Türkiye.

Kenderaan MBRL yang digunakan untuk melancarkan roket Khan

"Dengan kontrak yang telah kami tandatangani, kami akan menawarkan produk pertama kami kepada Kementerian Pertahanan Indonesia dalam masa terdekat. Terdapat dua isu berasingan yang dipertaruhkan. Yang pertama ialah sistem artileri jarak jauh darat ke darat Khan. Sistem ini merupakan sistem senjata penting yang berkesan dengan jarak sehingga 280 kilometer (173.98 batu) dan berketepatan tinggi.”

Perjanjian kedua pula bertujuan untuk pertahanan udara berlapis, katanya sambil menyebut dua sistem berasingan dengan jarak sederhana dan jauh.

Kurtuluş, memfokuskan struktur geografi Indonesia, yang terdiri daripada pulau-pulau dan garis pantai yang panjang, menyatakan keperluan negara untuk sistem tentera laut dan peluru berpandu tentera laut berpandu kapal-ke-kapal.

Beliau juga menyatakan harapannya bahawa "produk Roketsan akan lebih disukai di Indonesia."

Peluru berpandu Khan boleh dilancarkan dari 8x8 Multi-Barrel Rocket Launcher (MBRL), menurut laman web syarikat itu. Ia juga boleh dilancarkan daripada platform kenderaan beroda taktikal lain dengan antara muka serasi integrasi, mengikut keperluan pelanggan yang berbeza.

sumber : Daily Sabah


No comments: