Monday, December 12, 2022

TDM RANCANG DAPATKAN 59 UNIT HMLTV

Nimr Ajban 4x4 dari UAE

Tentera Darat Malaysia (Tentera Darat Malaysia – TDM) sedang mencari 59 Kenderaan Taktikal Ringan Mobiliti Tinggi (HMLTV) untuk meningkatkan keupayaannya. HMLTV mungkin berada dalam kategori Kenderaan Taktikal Ringan Bersama (JLTV) yang sama yang dihasilkan oleh Lockheed Martin, Nimr Ajban dari Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan MILDEF Rentaka.

Sama ada ia akan digunakan untuk penempatan di selatan Lubnan di bawah misi pengaman UNIFIL atau untuk meningkatkan keselamatan pantai timur Sabah yang terletak di bawah tanggungjawab Kawasan Keselamatan Sabah Timur (ESSCOM) masih belum didedahkan.

Terdahulu, kontinjen pengaman Malaysia dikenali sebagai MALBAT akan menerima 15 Nurol Makin Ejdar Yalcin 4×4 Armored Personnel Carrier (APC) daripada 20 yang ditempah oleh TDM untuk bersama 9 IAG Guardian 4×4 XTreme APC yang akan menggantikan 39 (daripada 42). ) Radpanzer Condor 4×4 APC dihantar sejak 2010.

Kenderaan MRAP Ejder Yalchin  digunapakai oleh anggota Malbatt

Pada 9 Oktober 2022 sehari sebelum Parlimen dibubarkan, Menteri Pertahanan mengumumkan bahawa 136 APC dan pelbagai Kenderaan Jenis B (Kenderaan Jenis B – KJB) akan diperoleh sebagai sebahagian daripada peruntukan bajet yang lebih besar iaitu USD440 juta yang ditetapkan di bawah Bajet 2023 diumumkan. beberapa hari lebih awal. Tiada jenis APC khusus telah didedahkan.

Walaupun begitu, DEFTECH mempromosikan Pars 4×4 APC bersama-sama dengan FNSS yang berkongsi reka bentuk dan komponen tertentu dengan FNSS/DEFTECH AV-8 Gempita 8×8 Armoured Wheeled Vehicle (AWV). MILDEF sebaliknya mempromosikan Tarantula 4×4 High Mobility Tactical Vehicle (HMTV) untuk memenuhi keperluan APC TDM.

Prototaip Tarantula dan Rentaka telah dipamerkan di pelbagai acara yang melibatkan TDM termasuk Perarakan Hari Merdeka yang diadakan di Dataran Merdeka di Kuala Lumpur pada 31 Ogos 2022 sempena 65 tahun kemerdekaan Malaysia daripada penjajahan British.

K200A1
TDM juga tidak sabar untuk memodenkan dan menaik taraf Daewoo K200A1 Malaysian Infantry Fighting Vehicle (MIFV) serta FNSS/DEFTECH ACV300 Adnan menjejaki Armored Infantry Fighting Vehicle (AIFV). Baru-baru ini ASELSAN dan FNSS telah mendedahkan peningkatan ZMA-15 ACV-15, yang mana reka bentuk ACV-300 diperolehi.

ZMA-15 menampilkan turet tanpa pemandu dengan meriam 30mm serta loji kuasa dan perlindungan yang lebih baik. Kemungkinan beberapa, jika tidak semua ciri ZMA-15 akan dimasukkan ke dalam projek Adnan Gen 2 Malaysia.

Sekali lagi, kedua-dua MILDEF dan DEFTECH akan bersaing untuk mengeluarkan program peningkatan terbaik untuk Adnan AIFV. Tanpa mengira pemenang, FNSS akan menjadi kontraktor utama projek itu.

Dengan Kerajaan “perpaduan” baharu di bawah Anwar Ibrahim telah ditubuhkan, kemungkinan besar program itu akan dikaji semula di bawah Bajet 2023 yang disemak semula untuk dibentangkan ke Parlimen tidak lama lagi. Ia masih harus dilihat program pertahanan mana yang akan dikecualikan dan diberikan ibu jari untuk meneruskan seperti yang dirancang.

sumber : malaysiaflyingherald


No comments: