Thursday, December 22, 2022

HTMS SUKHOTHAI KARAM DI TELUK THAILAND

Korvet HTMS Sukhothai - FS 442

Sebuah kapal perang Tentera Laut Diraja Thai (flagsgip) HTMS Sukhothai (FS-442) tenggelam di tengah-tengah ombak kuat dan angin kencang pada hari Ahad, dengan berpuluh-puluh kelasi masih hilang pada hari Isnin.

Lebih 100 kelasi telah diselamatkan pada petang Ahad dari kapal tersebut - satu daripada tujuh korvet tentera laut - selepas angin kencang menyebabkan bot itu condong mendadak ke arah air, kata jurucakap tentera laut Pokkrong Monthatphalin dalam satu kenyataan.

Air laut mengalir ke dalam kapal melalui paip, memotong kuasa Sukhothai dan menyebabkan anak kapal hilang kawalan, kata Monthatphalin. Air kemudiannya mengalir masuk ke dalam badan kapal dan bot itu mula terbalik.

Kapal itu sedang meronda kira-kira 32km (20 batu) dari Daerah Bang Saphan di tengah Thailand ketika itu. Ribut telah dijangka berlaku di Teluk Thailand, dengan perkhidmatan feri digantung selepas pakar meteorologi memberi amaran tentang gelombang tinggi dan hujan lebat pada Ahad dan Isnin.

gambar menunjukkan HTMS Sukhothai sedang karam

Tentera memulakan misi menyelamat dengan tiga kapal lain dan dua helikopter, dengan HTMS Kraburi tiba di Sukhothai sebelum ia karam kira-kira jam 11.30 malam. 

Walaupun tentera laut pada mulanya berkata semua anak kapal dianggap selamat, ia mengeluarkan kenyataan kemudian di Facebook mengatakan bahawa 31 orang masih menunggu penyelamatan di dalam air setakat tengah pagi Isnin.

Lokasi HTMS Sukhothai karam

Foto yang disiarkan di akaun Twitter rasmi Tentera Laut Diraja Thai menunjukkan sekumpulan kecil kelasi memakai jaket keselamatan ketika mereka duduk di dalam bot penyelamat bulat, walaupun tidak jelas bila ia diambil. 

Sementara itu, 11 anak kapal sedang dirawat di hospital tempatan manakala 40 lagi telah dibawa ke pusat perlindungan, kata tentera laut.

Insiden itu menandakan kapal perang Thailand pertama karam sejak perang dunia kedua, menurut media Thai Khaosod English, apabila sebuah kapal selam Amerika menembak tropedo ke HTMS Samui berhampiran Malaysia dan membunuh 31 kelasi.

Sukhothai - dilengkapi dengan pelbagai peluru berpandu, meriam tentera laut dan torpedo - telah ditauliahkan pada 1987 selepas dibina di AS. Tentera laut Thailand mengekalkan enam korvet lain, tiga daripadanya dibina secara tempatan, lapor Institut Tentera Laut AS.

sumber : theguardian.com

No comments: