Wednesday, March 25, 2009

KAPAL PENGANGKUT PERANCIS MENGALAMI KEROSAKAN


Kapal pengangkut Charles de Gualle berkuasa nuklear

Paris 13 Mac - Menurut jurucakap Tentera laut Perancis’ Kapal pengangkut pesawat udara tunggal negara itu yang berkuasa nuklear , Charles de Gaulle, sudah tidak dapat beroperasi kerana mengalami kerosakan.

"Kapal Pengangkut yang menjadi kebanggaan armada Perancis itu akan tersadai di pelabuhan untuk kerja membaikpulih yang memakan masa berminggu-minggu ataupun berbulan selepas terdapat keretakan dalam sambungan pada dua daripada empat turbin dan juga pada shaft propeller kapal tersebut," dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh tentera Perancis.


Jurucakap Tentera laut itu menyatakan bahawa masalah itu ditemui apabila getaran berlebihan telah dikesan. Ia menyatakan pemeriksaan lanjut keatas kapal induk tersebut itu diperlukan, untuk menentukan punca sebenar kerosakan dan pelan tindakan yang akan diambil bagi menangani perkara tersebut.

Charles de Gaulle, akhirnya berjaya di siapkan setelah pembinaanya tertangguh sebayak empat kali dengan jumlah kos tambahan sebanyak 3 bilion EURO, Kapal ini telah ditauliahkan pada 18 Mei 2001, lima tahun di belakang dari tarikh yang sepatutnya ia siap.

Charles de Gaulle satu-satunya kapal induk pesawat udara berkuasa nuklear menjadi dibina di luar Amerika Syarikat.

Kapal ini mampu membawa sebanyak 40 buah pesawat Rafale, mempunyai landasan sepanjang 195 meter dan geladak penerbangannya berukuran 12,000 meter persegi.

Pembinaannya bermula pada bulan Disember 1987 tetapi telah terhalang akibat kekangan bajet. Menjalani ujian pertama (sea trial) pada Januari1999 dan memasuki perkhidmatan pada 2001.

USS Enterprise (kiri) Charles de Gaulle (kanan)
No comments: