Sunday, September 26, 2021

INDONESIA BATALKAN RANCANGAN TERIMA RADAR AN/TPS-77

Radar pertahanan udara AN/TPS-77

Malaysia Flying Herald sebelumnya melaporkan bahawa Kerajaan AS akan menyumbangkan tiga radar pertahanan udara jarak jauh AN / TPS-77 kepada Malaysia dan Indonesia sebagai sebahagian daripada Inisiatif Keselamatan Maritim (MSI). 

Nampaknya rakyat Malaysia telah berada di jalan yang tepat untuk membuat rancangan tersebut menjadi kenyataan berikutan latihan baru-baru ini yang diadakan oleh Pengawal Nasional Washington Air (ANG) untuk anggota Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang melibatkan beberapa jenis radar termasuk AN / TPS-77 .

Pihak TUDM telah menghantar seramai 12 personel ke Western Air Defense Sector (WADS) Amerika Syarikat untuk menjalani latihan.

Nilai keseluruhan program adalah sekitar $ 42 juta dan termasuk dana untuk latihan mengenai asas radar. "Kursus ini dirancang untuk mengajar perkara asas kepada TUDM dan mempersiapkan mereka untuk menerima radar pada pertengahan hingga akhir" fiskal 2023.

Anggota TUDM yang menjalani latihan radar di WADS.

Sebaliknya, Indonesia nampaknya telah membatalkan rancangan itu walaupun tidak ada perincian yang diberikan mengenai alasan pembatalan tersebut. 

Ada mengatakan, biasanya pembatalan tersebut bukan dari pemerintah AS, tetapi dari negara penerima yang berpotensi seperti yang dapat dilihat dari pembatalan baru-baru ini oleh Kerajaan Malaysia pada kapal operasi khas SOC-V bekas Tentera Laut AS dan M109 self propelled howitzer.

Walaupun demikian, pembatalan AN / TPS-77 oleh Indonesia tidak akan mempengaruhi negara itu kerana berusaha untuk mendapatkan radar pertahanan udara yang lebih baru dan moden untuk meningkatkan pengawasan ruang udaranya.

sumber : Malaysiaflyingherald

No comments: