Wednesday, May 25, 2022

CHINA EKSPOT J-10 KE KOREA UTARA.

Pesawat J-10 Pakistan.

Selama dua dekad, Tentera Udara Rakyat Korea Utara (KPAF) telah bergantung kepada pemintas supersonik Mikoyan Gurenvich Mig-29 (Nama Pelaporan NATO: Fulcrum) untuk mempertahankan ruang udara di atas ibu negara rejim, Pyongyang.

Dengan saingan selatannya meningkatkan Tentera Udaranya sendiri, dikenali sebagai Republic Of Korean Air Force (ROKAF), dengan pejuang siluman Generasi ke-5 iaitu LockheedMartin F-35 Lightning II dan separuh jalan untuk membangunkan pesawat pejuang siluman sendiri yang dikenali sebagai KF. -21 Boramae, KPAF perlu merapatkan jurang generasi dengan sekurang-kurangnya 4.5 pejuang Generasi.

Sebagai sekutu rapat, ia beralih kepada China untuk pemodenan Tentera Udaranya. Khabar angin baru-baru ini mengatakan bahawa Korea Utara akan menjadi pengguna kedua pesawat tempur pelbagai peranan (MRCA) Chengdu J-10C (Nama Pelaporan NATO: Firebird) selepas kejayaan penghantaran kumpulan pertama 60 unit pesawat J-10CP kepada Tentera Udara Pakistan (PAF). ) baru-baru ini.

Pakistan menggunakan J-10CP bukan sahaja untuk menyaingi dan mengimbangi pejuang omnirole Dassault Rafale India tetapi juga untuk melakukan serangan udara yang mampu melangkaui dalam kawasan musuh (Deep Strike) dan serangan nuklear sekiranya konflik ketenteraan lain berlaku lagi. 

MIG-29 yang menjaga ruang udara Korea Utara

Besar kemungkinan KPAF akan menggunakan J-10 (jika terbukti benar) untuk peranan yang sama juga.

Korea Utara ialah sebuah negara bersenjata nuklear dan telah menyimpan serta membangunkan pelbagai peluru berpandu balistik bersenjata nuklearnya. 

Memiliki J-10 adalah penting secara strategik kerana buat pertama kalinya, Tentera Rakyat Korea akan mempunyai keupayaan triad nuklear yang sangat dicari selepas berjaya mengendalikan kapal selam kelas Whiskey yang diubah suai yang boleh melancarkan peluru berpandu balistik nuklear serta Peluru Berpandu Balistik Antara Benua (ICBM).

Sehingga kini, negara-negara utama seperti Amerika Syarikat, Persekutuan Rusia, United Kingdom, China, India, Israel dan Pakistan semuanya dikatakan telah memenangi triad nuklear mereka.

sumber : MFH

No comments: