Tuesday, July 12, 2022

MENGAPA K9 THUNDER SANGAT POPULAR MASA KINI?

K9 Thunder SPH buatan Korea Selatan

K9 Thunder ialah howitzer gerak kendiri berunut (Tracked Propelled Howitzer) Korea Selatan 155 mm yang direka dan dibangunkan oleh Agensi Pembangunan Pertahanan dan Industri Aeroangkasa Samsung untuk Angkatan Bersenjata Republik Korea dan kini dihasilkan oleh Hanwha Defense.

Mengapa K9 Korea Selatan sangat popular. Apakah resepi rahsia negara kimchi itu?

Pada masa ini, K9 ialah generasi terbaru howitzer gerak sendiri 155mm berdasarkan casis runut berperisai. Malah, hanya Rusia yang telah membangunkan howitzer baharu pada tahun 2000-an, dipanggil 2S35 tetapi menggunakan meriam 152mm. Di Eropah, syarikat pertahanan telah memilih untuk membangunkan howitzer berdasarkan casis trak mengikut keperluan tentera Eropah.

Di Amerika Syarikat, M109 adalah salah satu howitzer berunut yang paling popular dalam perkhidmatan di dunia dan telah diperkenalkan pada tahun 60-an. Sudah tentu, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ia telah dimodenkan kepada versi M109A7 yang sedang berkhidmat dengan tentera Amerika.

2S35 Koalitsiya

M109A7 paladin

K9 mula berkhidmat dengan angkatan bersenjata Korea Selatan pada tahun 1999, jadi ia adalah howitzer terbaharu dalam kelasnya. Hari ini, K9 mewakili 50% daripada pasaran ketenteraan howitzer secara global dan kini dalam perkhidmatan dengan tujuh negara termasuk Korea Selatan, Turki, Poland, India, Finland, Norway dan Estonia. 

Pada Disember 2021, Hanwha Defense telah mengumumkan kontrak untuk penghantaran howitzer K9 ke Australia. Dan pada awal Februari tahun ini, Hanwha Defense telah menandatangani perjanjian yang sangat penting untuk mengeksport howitzer gerak sendiri K9 dan kenderaan sokongan artileri lain ke Mesir.

Menurut Hanwha Defense, K9 telah dibangunkan dan direka bentuk berdasarkan teknologi pertahanan Korea Selatan terkini, dan hari ini, K9 Thunder ialah howitzer gerak sendiri yang paling maju di dunia. ia dilengkapi dengan Sistem Kedudukan Azimuth Modular (MAPS), sistem kawalan tembakan automatik (AFCS),  meriam dikuasakan dari segi elevation/depression dan sistem lintasan turet.

K9 dipersenjatai dengan meriam berkaliber 155mm / 52 yang mempunyai kadar tembakan tiga das tembakan setiap 15 saat dan kadar tembakan maksimum enam hingga lapan pusingan seminit selama tiga minit. Tembakan meriam dikawal oleh sistem kawalan tembakan dari platform itu sendiri.. 

Maklumat boleh dihantar melalui pautan radio digital data atau komunikasi suara. Sistem pemuatan automatik meletakkan peluru ke dulang peluru yang sedia untuk tembakan. K9 Thunder boleh melepaskan tembakan dalam masa 30 saat pada kedudukan menonjol atau dalam masa 60 saat semasa pergerakan.

British SPH AS90 Braveheart 

K9 mampu menembak semua peluru 155mm standard dengan jarak tembak maksimum 30 km dan boleh memusnahkan sasaran darat pada jarak maksimum 40 km menggunakan peluru jarak jauh.

K9 Thunder mempunyai badan keluli yang dikimpal dan turet dengan ketebalan maksimum 19 mm. Ia memberikan perlindungan daripada tembakan senjata kecil dan serpihan peluru artileri.

Hanwha Defense terus membangunkan dan memodenkan K9 dengan kini versi A1 dan A2. K9A1 mempunyai banyak penambahbaikan termasuk sistem kawalan tembakan automatik, periskop malam pemandu, dan sistem kuasa tambahan untuk kecekapan yang dipertingkatkan. 

K9A1 yang dipertingkatkan memberikan julat yang lebih tinggi, kadar tembakan yang pantas dan mobiliti yang lebih tinggi pada waktu siang dan malam.

Hanwha Defense juga telah membangunkan K9A2 yang merupakan versi lanjutan K9 yang direka khas untuk program Mobile Fire Platform tentera British bagi menggantikan howitzer AS90 155mm lama yang pertama kali digunakan oleh Tentera British pada tahun 1993.

sumber : armyrecognition.comNo comments: