Tuesday, July 5, 2022

UAE PESAN LPD DARI PT-PAL INDONESIA

Rekabentuk LPD yang dipesan oleh UAE variant 163m

PT PAL menandatangani kontrak dengan Tentera Laut Emiriah Arab Bersatu (UAE) untuk satu Landing Platform Dock (LPD). Kontrak itu adalah satu daripada enam perjanjian yang ditandatangani pada 1 Julai 2022 ketika lawatan Presiden RI Joko Widodo ke Abu Dhabi yang ketika itu diiringi Menteri Pertahanan RI Prabowo Subianto.

PT PAL sendiri telah menawarkan reka bentuk LPDnya kepada Kementerian Pertahanan UAE (MoD) sejak 2020 sebagai tindak balas kepada Permintaan Maklumat (RFI) yang dikeluarkan kepada beberapa pembuat kapal antarabangsa.

Menurut sumber Indonesia, reka bentuk LPD yang ditempah Tentera Laut UAE daripada pembuat kapal milik negara Indonesia adalah lebih panjang daripada reka bentuk yang ditempah oleh Filipina baru-baru ini untuk Tentera Lautnya iaitu variant 163m

Tandatangan kontrak antara UAE dan PT-PAL

Reka bentuk ini pada asalnya dibangunkan oleh PT PAL pada 2016 untuk memenuhi keperluan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dalam program pemerolehan Kapal Sokongan Pelbagai Peranan (MRSS).

Dalam reka bentuk baru yang telah ditawarkan kepada Angkatan Laut UAE sejak 2020, PT PAL telah memanjangkan kapal kepada 163 meter daripada panjang asal 122 meter LPD Angkatan Laut Indonesia (TNI-AL) kelas Makassar, yang digunakan sebagai asas untuk pembangunan. 

Reka bentuk LPD baharu itu juga mempunyai rasuk 24 meter, draf 6 meter, dan anjakan lebih daripada 12,500 tan.

Antara ciri-cirinya yang terkenal ialah tiga helipad untuk mengendalikan tiga helikopter bersaiz sederhana serentak, hangar dengan kapasiti yang cukup besar untuk memuatkan dua helikopter, sangat boleh disesuaikan kerana ruang muatan yang fleksibel dan sistem misi modular, serta dilengkapi dengan pelancaran dan pemulihan automatik. sistem untuk Rigid Inflatable Hull Boats (RHIB) dan kapal pendaratan.

Ia telah diunjurkan bahawa reka bentuk LPD baharu akan mempunyai kelajuan maksimum 18 knot, kelajuan pelayaran 15 knot, dan ketahanan selama 30 hari. 

PT PAL juga menyatakan bahawa reka bentuk itu boleh dipersenjatai dengan meriam utama tentera laut 76 mm, Stesen Senjata Kawalan Jauh (RCWS) 20 mm hingga 30 mm, atau Sistem Senjata Dekat (CIWS), mesingan berat 12.7 mm juga. sebagai stesen tindakan balas untuk mempertahankan diri terhadap pelbagai ancaman.

sumber : gbp.com.sg


No comments: