Wednesday, February 10, 2021

APMM KAWAL KETAT SEMPADAN PERAIRAN NEGARA

APMM di perairan Sabah : foto dari Internet

Sepanjang 2020, pasukan Maritim membawa banyak kejayaan dalam mengekang penyeludupan dan cubaan individu memasuki negara secara haram.

Kawasan perairan sempadan tanah air antara Malaysia dan Indonesia, di kawasan Mentadak, Pulau Sebatik, berkeluasan 442 batu nautika, yang mempunyai banyak lorong tikus, memberi cabaran besar kepada pasukan keselamatan negara.

Namun kedaulatan negara harus dipertahankan dari terus dibolosi oleh pencoroboh dan kawalan sempadan perairan negara semakin dipertingkatkan melalui pelaksanaan Op Cegah PATI COVID-19, sejak April 2020.

Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) daerah Tawau, antara pasukan keselamatan yang terlibat langsung bersama ESSCOM, Pasukan Polis Marin (PPM) dan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

Menurut Pengarah Zon Maritim Tawau, Kapten Maritim Siva Kumar Vengadasalam, sepanjang tahun 2020, pasukannya berjaya mengekang aktivit penyeludupan dan cubaan individu memasuki negara ini secara haram.

“Sepanjang tahun 2020, pasukan Zon Maritim Tawau telah membuat sebanyak 32 tangkapan ke atas pelbagai kesalahan dan juga sebanyak 10,424 pemeriksaan dijalankan.

“Antara tangkapan profil tinggi melibatkan dadah jenis syabu seberat 17 kilogram dengan nilai rampasan sebanyak RM1.5 juta,” katanya kepada Astro AWANI pada Ahad.

Ujar Siva Kumar, pihaknya juga berjaya merampas nilai barangan hampir RM3 juta.

Bagi mengekang kemasukan Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI), Kapal KM Pintar APMM juga diletakkan setiap hari selama 24 jam berhampiran sempadan perairan untuk menghalang kemasukan PATI melalui jalan laut bagi mengekang penularan wabak COVID-19.

Sebanyak 10 buah bot pasukan keselamatan pelbagai agensi seperti APMM, PPM, ESSCOM dan TLDM dikerahkan dalam tugasan itu selama 24 jam setiap hari.

Sumber  : Astro Awani

No comments: