Wednesday, February 10, 2021

PERGINYA SEORANG PEJUANG NEGARA

Prebet (B) Ujang Bin Mormin Perajurit Tertua Perang Dunia Ke-2 Meninggal Dunia.

Beliau  telah dikesan dijangkiti COVID-19 hasil saringan semua pesakit di HAT Tuanku Mizan apabila seorang pesakit telah dikesan positif COVID-19 di ICU. Beliau telah dirujuk ke Hosp Sg Buloh pada 26 Jan 21 sebagai langkah berjaga-jaga memandangkan faktor umurnya dan keadaan kesihatan buah pinggangnya yang menjadikan beliau seorang yang berisiko tinggi mendapat gejala teruk COVID-19.

Keadaan veteran kritikal dengan menggunakan alat bantuan pernafasan oksigen pada tahap yang paling tinggi, Maklumat kematian beliau telah disahkan oleh pihak Hospital pada 5.45 petang tadi.

Untuk mengenang Allahyarham Prebet (B) Ujang Bin Mormin beliau telah berkhidmat di dalam perkhidmatan Tentera British pada 1939 sebelum diserap ke Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja pada 1942 semasa Perang Dunia Ke-2 sebagai Prebet. Beliau merupakan salah seorang anak melayu pertama yang diserap ke batalion tersebut.

Sejarah perjuangan beliau bermula bersama Tentera British dalam pertempuran terakhir mempertahankan Singapura termasuk pertempuran di Bukit Chermin, Singapura. Perjuangan beliau adalah sezaman dengan perjuangan Lt Adnan bin Saidi yang turut bertempur dalam Pertempuran Bukit Chandu, Singapura. Perjuangan beliau diperakui oleh Kerajaan Britain dan telah dikurniakan pingat-pingat War Medal dan Pacific Star bagi perkhidmatan beliau dari tahun 1939 hingga 1945.

Beliau telah menamatkan perkhidmatannya pada tahun 1947 setelah berjuang hampir lima tahun mempertahankan bangsa dan tanahair. Setelah tamat perkhidmatan, beliau seterusnya meneruskan hidup beliau sebagai seorang Warden di Jabatan Penjara, Seremban.

Dilaporkan beliau mempunyai 3 orang nak aperempuan dan seorang isteri. Isterinya telah meninggal dunia pada tahun 2010 dan kesemua anaknya juga telah meinggal dunia akibat kanser.

Rancangan pengkebumian Allahyarham Prebet (B) Ujang Bin Mormin akan dimandikan dan dikapan oleh pihak Hospityal Sg. Buloh esok dan urusan pengkebumian akan diatur oleh 15 RAMD dan KKM.

Innalillahiwainailaihirajiun.

Salam takziah dari kami kepada waris Allahyarham Prebet (B) Ujang Bin Mormin 

sumber : informasi Tempur

No comments: