Monday, February 22, 2021

RBS 70 NG MANPADS DARI SWEDEN

RBS 70 dari sweden di ekspot ke 18 buah negara : foto dari internet

RBS 70 NG, NG diambil dari singkatan perkataan New Generation, model naik taraf ini diperkenalkan oleh SAAB pada tahun 2011. Dinaik taraf dari model lama RBS 70.

RBS -70 NG menggunakan kawalan laser yang mempunyai kelebihan daripada dikelirukan oleh Flare berbanding sistem MANPADS menggunakan pengesanan haba.

Berbeza dengan sistem MANPADS yang lain, RBS-70 NG tidak boleh dilancarkan dari bahu operator pengendali iannya perlu menggunakan tripod yang dipasang diatas permukaan tanah atau kenderaan. RBS 70 mempunyai berat 87kg purata jika lengkap dipasang.

Dengan generasi peluru berpandu terkini - BOLIDE - RBS 70 NG diarahkan pada spektrum ancaman udara dan darat yang lengkap, dari pesawat sayap tetap dan berputar dan helikopter hingga ke sasaran kecil seperti peluru berpandu kruis, UAV dan sasaran darat berperisai seperti APC .

RBS 70 (SHROAD) beroperasi dengan Angkatan Bersenjata Sweden dan juga telah dieksport ke 18 negara di seluruh dunia, termasuk Australia, Argentina, Bahrain, Brazil, Republik Czech, Finland, Jerman, Indonesia, Iran, Ireland, Latvia Norway, Pakistan, Singapura, Thailand, Tunisia dan UAE.

Data teknikal ringkas RBS 70 NG :

- Jarak tembakan efektif : 9 kilometer

- Jarak ketinggian sasaran : 5,000 meter

- Kelajuan : 2,400 km/j

- Berat bahan letupan : 1.1 kg

- Tempoh masa pemasangan sehingga bersedia menembak : 30 saat

- Tempoh isian semula : 3 saat - 5 saat.


                                                 credit : video from Saab


sumber : Informasi tempur & army technology

No comments: