Wednesday, February 17, 2021

KENDERAAN BERMOLITI TINGGI "HMAV 4X4" KELUARAN SYARIKAT TEMPATAN

HMAV 4x4 keluaran Syarikat MILDEF : foto dr internet

MILDEF INTERNATIONAL TECHNOLOGIES (MILDEF), syarikat tempatan yang berpengkalan di Kuala Lumpur hari ini telah memperkenalkan kenderaan berperisai mobiliti tinggi (HMAV 4×4) yang direkacipta dan dibangunkan oleh mereka sendiri untuk tujuan pasaran tempatan dan antarabangsa.

Dengan pasukan yang terdiri daripada pakar-pakar berkemahiran tinggi, MILDEF mempunyai rekod prestasi yang baik di dalam semua aspek penyelenggaraan, pembaikan dan membaikpulih jentera-jentera berat beroda dan berantai.

Sejajar dengan fasa baru pembangunan syarikat, MILDEF mula menceburkan diri di dalam bidang pembinaan kenderaan tempur berperisai yang berkemampuan merentasi pelbagai bentuk halangan muka bumi, serta mempunyai keupayaan tinggi di dalam sebarang situasi pertempuran.

ruangan dalaman untuk krew kenderaan berperisai ini : foto dari internet

Kenderaan berperisai mobiliti tinggi ini dibina berlandaskan pelantar modular dengan rangkaian spesifikasi daripada yang asas sehingga yang paling canggih untuk memudahkan sebarang pengubahsuaian dan memenuhi spesifikasi mana-mana negara yang ingin menggunakan aplikasi tersebut. 

Dilengkapi dengan sistem persenjataan moden bersama grenade launcher, kenderaan berperisai ini direkacipta menggunakan sistem Stesen Senjata Kawalan Jauh atau Remote Control Weapon Station (RCWS) yang membolehkannya menembak secara 360 darjah semasa bertempur.

MILDEF HMAV4x4 dilengkapi perlindungan perisai bawahan (lantai) Stanag 4569 Level 2B dan perlindungan perisai badan Stanag 4569 Level 2 untuk melindungi kru di dalam kenderaan tersebut.

MILDEF bekerjasama dengan Syarikat Caterpillar, dalam membekalkan HMAV ini, enjin turbo diesel 6.6 liter 6 selinder sebaris dengan kelajuan maksimum 110kmsj. 

bahagian belakang HMAV 4x4 : foto dari internet

Pintu belakang MILDEF HMAV4x4 pula dilengkapi sistem hidraulik yang menjadikan kenderaan 4×4 ini unik dan versatil serta sesuai digunakan di dalam misi ketenteraan dan bersiap sedia untuk diatur gerak dalam mana-mana misi pengaman seperti misi PBB. 

Pintu tanjakan di belakang kenderaan ini memudahkan pergerakan kru keluar dan masuk serta mengikut spesifikasi dan mudah untuk diatur gerak dalam pelbagai situasi dan operasi.

Syarikat ini menyasarkan untuk menggantikan Condor Tentera Darat yang sudah mencapai 30 tahun.

Kenderaan ini dikatakan akan dipandu uji di seluruh negara oleh tim penilaian Tentera Darat pada hujung bulan ini dengan fasa akhir ujian di Gemas, Negeri Sembilan. 

Jika prototaip ini berjaya melepasi ujian penilaian, menunjukkan Malaysia berkemampuan dalam membina kenderaan perisainya sendiri serta sedikit sebanyak mengurangkan kebergantungannya dari pembekal antarabangsa dalam mendapatkan peralatan ketenteraan.

sumber : Defence Security Asia


No comments: