Tuesday, April 6, 2021

HELIKOPTER AIRBUS H225M PERTAMA DITERIMA OLEH SINGAPURA

Helikopter medium H225M :foto dari Internet

Airbus Helicopters telah menyerahkan helikopter medium H225M pertama ke Angkatan Udara Republik Singapura (RSAF). 

Sekurang-kurangnya sebuah darinya telah dibawa oleh pesawat Antonov An-124 ke pangkalan RSAF Paya Lebar pada 22 Mac. Penghantaran pada awalnya dijadualkan pada akhir 2020 tetapi ditangguhkan kerana kebimbangan rantaian bekalan yang berkaitan dengan pandemik Covid-19.

Kementerian pertahanan Singapura menandatangani pesanan untuk H225M pada bulan November 2016. Jumlah helikopter yang di pesan belum dapat dipastikan tetapi dipercayai 16 unit. 

Mereka bertujuan untuk menggantikan Super Pumas AS332M1 yang pertama kali memasuki perkhidmatan pada tahun 1983 dan beroperasi dengan 125 Skuadron di Sembawang dan 126 Skuadron di Oakey di Queensland, Australia. 

Helikopter ini akan digunakan dalam berbagai peranan, termasuk serangan udara, pencarian dan penyelamatan, evakuasi aeromedik, dan keselamatan maritim, dan juga akan tersedia untuk tugas-tugas bantuan kemanusiaan dan bencana. 

Kedua-dua skuadron ini juga menerbangkan Cougar AS532UL yang lebih baru, yang akan terus digunakan bersama H225M.

Dikuasakan oleh dua enjin Makila 2A1 yang kuat, rotor lima bilah H225M memberikan tahap getaran yang sangat rendah, dan reka bentuk Spheriflex modular pemasangan mekanikal rotor memungkinkan untuk penyelenggaraan yang lebih rendah.

Airbus Helicopters telah menjual H225M ke Brazil, Perancis, Hungaria, Indonesia, Kuwait, Malaysia, Mexico, Thailand dan juga ke Singapura, Terdapat 104 unit kini sedang beroperasi dan telah mengumpulkan lebih dari 143,000 jam penerbangan.

sumber : Ainonline.com


2 comments:

sandstorm7 said...

Singapura telah membeli heli jenis yg sama d pakai TUDM, dan klu d lihat pembelian yg lalu ,ATM memang tidak gemar memiliki apa jenis mesin ketenteraan yg sama dengan negara jiran.
Oleh itu mungkin TUDM bole lah mengarahkan kiblat pembeluan heli medium nya ke cina...heli seperti Z-18 dan variant nya....bukan aja heli buatan cina murah tpi sudah d guna pakai oleh negeri pembuat.

sandstorm7 said...

Tentang peralatan elektronik dan radar,sering nya negara eropa atau U.S tidak akan memasang peralatan mereka dlm heli buatan cina....alternatif nya turkey jugak mempunyai peralatan elektronik dan radar yg setara dengan alatan buatan eropa dan U.S....selagi kta tidak coba option ini kta tidak akan tahu keberkesanan alatan dan heli tersebut....