Thursday, April 22, 2021

KAPAL SELAM KRI NENGGALA (402) HILANG KONTAK DI LAUT BALI -UPDATE

Dikatakan lokasi terakhir KRI Nenggala sebelum hilang kontak 

Jakarta-Tentera Laut Indonesia sedang mencari kapal selam yang hilang dengan 53 orang di dalam kapal yang hilang semasa latihan ketenteraan pada hari Rabu dan meminta bantuan dari negara jiran Australia dan Singapura dalam pencarian, kata pihak berkuasa Indonesia.

Dalam pernyataan yang diterbitkan pada Rabu malam, Kementerian Pertahanan Indonesia mengatakan KRI Nanggala-402, kapal selam buatan Jerman, terputus kontak semasa latihan torpedo di Selat Bali - terletak antara pulau Jawa dan Bali yang menghubungkan Lautan Hindi dan Laut Bali.

Kapal selam itu meminta izin untuk menyelam, pada pukul 3 pagi waktu tempatan (3:00 ET) sebelum kehilangan kontak, katanya. Kenyataan itu menambah bahawa tumpahan minyak dilihat dalam pengawasan udara dekat titik penyelaman, sekitar jam 7 pagi waktu tempatan.

Pencarian sekarang sedang dilakukan oleh dua kapal perang Indonesia yang dilengkapi dengan sonar scan sisi, alat yang digunakan untuk memetakan dasar laut, menurut Kementerian Pertahanan.

Beberapa negara lain termasuk Australia, India dan Singapura telah menawarkan untuk memberikan bantuan. 

Kapal SMER MV Mega Bakti milik TLDM

Diberitakan MV Mega Bakti, kapal penyelamat Submarine Escape and Rescue (SMER) milik TLDM telah diaturgerakkan ke kawasan kemalangan KRI Nanggala 402 di Lautan utara Bali.

KRI Nanggala 402 seberat 1395 tan dibina pada tahun 1977 oleh syarikat pembinaan kapal Jerman Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW) dan bergabung dengan barisan Angkatan Laut Indonesia pada tahun 1981.

Kapal selam itu dikatakan telah menjalani proses refit selama dua tahun di Korea Selatan yang siap pada 2012.

Indonesia mengoperasikan lima kapal selam iaitu dua dibina oleh Jerman, Type 209 dan tiga kapal selam terbaru dari Korea Selatan.

25/4/2021[ Di kemaskini]

Bangkai kapal selam KRI Nanggala 402 ditemui di kedalaman 850 meter

Setelah hampir lima hari hilang, akhirnya kapal selam KRI Nanggala ditemui terdampar pada kedalaman 850 meter (2790 kaki) di dasar laut. 

Bangkai KRI Nanggala ditemui oleh pasukan penyelamat dari Singapura yang menggunakan ROV (kenderaan kawalan jauh tanpa pemandu bawah air) untuk meninjau lokasi dasar laut berkenaan.

Ia dikatakan terbelah kepada tiga bahagian iaitu bahagian lambung kapal, bahagian buritan dan bahagian dek utama yang dikatakan telah retak.

Kesemua 53 awak kapal Nanggala disahkan meninggal dunia.

Usaha menaikkan bangkai KRI Nanggala 402 sedang diusahakan oleh Pihak Indonesia dengan bantuan negara luar supaya siasatan dapat dijalankan untuk mengetahui punca kemalangan itu terjadi.

sumber : BBC, CNN , DSA & SH


No comments: