Tuesday, April 6, 2021

INDONESIA BERMINAT TERHADAP JET F-15EX EAGLE

F-15EX pertama untuk Tentera Udara A.S, melakukan penerbangan pertamanya pada 2 Februari.
(Foto: Boeing)

Tentera Udara Indonesia (TNI-AU) telah mengesahkan minatnya untuk memperoleh sebanyak 36 jet pejuang Boeing F-15EX sebagai sebahagian daripada rancangan pemodenannya antara 2021 dan 2024. 

Ketua TNI-AU Chief Marsyal Udara Fadjar Prasetyo memberitahu media dalam sidang media bahawa rancangan perolehan sedang dikendalikan oleh kementerian pertahanan, yang juga melihat 36 jet pejuang Dassault Rafales beserta aset lain untuk tentera darat, tentera laut, dan tentera udara negara itu. 

Media tempatan juga melaporkan bahawa TNI-AU telah memperuntukkan dana untuk membaik pulih semua platform pejuangnya, kecuali BAE Systems Hawks.

Dalam persembahan yang dipengerusikan oleh Fadjar, TNI-AU juga mengesahkan pihaknya mencari 15 Lockheed Martin C-130J Hercules, 30 radar untuk pertahanan udara, dan pesawat UAV untuk dilengkapkan kepada tiga unit. 

TNI-AU juga berminat terhadap platform AEW (Airborne Early Warning), yang telah di persembahankan oleh Saab GlobalEye.

"Mulai 2021 hingga 2024, TNI-AU akan merealisasikan pemerolehan pelbagai platform pertahanan moden secara berperingkat," kata Fadjar. "Inti yang paling penting bukanlah peningkatan jumlah platform tetapi peningkatan kemampuan."

Ketiadaan Sukhoi Su-35 dari senarai menunjukkan bahawa program tersebut telah ditinggalkan sepenuhnya oleh Jakarta dalam menghadapi Undang-Undang CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act) bahawa jika pembelian Sukhoi telah berjalan, mungkin akan dikenakan sekatan dan sekatan terhadap kelestarian platform AS yang baru-baru ini diperoleh seperti Boeing AH-64E Apache Guardian, dan Lockheed Martin F-16A / Bs yang ditingkatkan di bawah Falcon STAR (Structural Augmentation Roadmap).

Tentera Darat Indonesia juga menyenaraikan keinginan untuk mendapat 32 helikopter pengangkutan Sikorsky S-70 Black Hawk dan empat tiltrotor Bell / Boeing V-22 Osprey.

sumber : Ainonline.com

No comments: