Sunday, January 16, 2022

KAPAL SELAM KELIMA SINGAPURA (KELAS INVINCIBLE)

Kapal selam Singapura kelas Invincible yang kelima akan dibina

SHAH ALAM:  Nampaknya Singapura telah memesan sebuah lagi kapal selam kelas Invincible (Jenis 218SG) dari Jerman menjadikan lima kapal selam baru yang akan dimiliki oleh Singapura. 

Majalah berita Jerman Der Spiegel mendedahkan minggu ini bahawa bekas canselor kerajaan Jerman  Angela Merkel meluluskan beberapa perjanjian senjata sebelum dia meninggalkan pejabat.

Antara perjanjian yang dilaporkan ialah penjualan kapal selam Type 218G kepada Singapura daripada Thyssenkrupp Marine Systems. Thyssenkrup juga telah meluluskan penjualan tiga frigat MEKO A-200 EN ke Mesir, bersama-sama dengan 16 sistem pertahanan udara dari Diehl Defense. 

Perjanjian Mesir itu dikatakan kontroversi kerana negara Timur Tengah, menurut ahli politik Jerman mempunyai rekod hak asasi manusia yang buruk dan terlibat dalam perang Yaman.

Singapura belum mengumumkan perjanjian untuk kapal selam kelima dari Thyssenkrupp dan tidak mungkin mengesahkannya kerana ia telah dibocorkan oleh akhbar Jerman. Type 218SG dikenali sebagai kelas Invincible oleh Tentera Laut Republik Singapura (RSN) selepas kelas pertama, Invincible yang dilancarkan pada 2019. 

Dua kelas Invincible pertama telah ditempah pada 2013 manakala kontrak untuk pasangan lain diumumkan pada 2017. Invincible dijangka dihantar kepada RSN tahun ini walaupun berkemungkinan ini akan berlangsung tahun depan.

Kapal selam terkini Royal Singapore Navy dari kelas Archer

RSN kini mengendalikan empat kapal selam, dua dari kelas Challenger dan dua dari kelas Archer yang dibeli secara terpakai dari Sweden. Challenger dijangka akan dibersarakan sebaik sahaja dua kapal selam kelas Invincible pertama dimasukkan ke dalam perkhidmatan RSN. 

Kelas Archers juga dijangka akan bersara sebaik sahaja dua Invincibles yang dipesan pada 2017 dilantik dalam perkhidmatan lewat dekad ini.

Kemungkinan juga Singapura akan memesan sebuah lagi kapal selam kelas Invincible dalam masa terdekat, memastikan ia akan mempunyai enam kapal selam dalam armada. Ini akan membolehkan dua kapal selam beroperasi dengan selebihnya dalam latihan atau pemasangan semula. Walau bagaimanapun, ia mungkin juga melihat lima kapal selam sudah cukup untuk memenuhi keperluannya.

sumber: malaysian defence


No comments: