Monday, January 24, 2022

PENAMBAHAN KERETA KEBAL PENDEKAR, GEMPITA, AW 139 DAN LMS BATCH II DALAM PELAN TINDAKAN 2022

PT91M Pendekar

KUALA LUMPUR: Kementerian Pertahanan telah memuktamadkan lapan teras utama di bawah Pelan Tindakan 2022 (PT22) untuk menyelaraskan dasar dan hala tujunya dengan lebih baik.

Menteri Pertahanan Kanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata lapan teras itu ialah kebajikan, kewaspadaan dan keupayaan, kerjasama pertahanan antarabangsa, pemerkasaan veteran, kecekapan pertahanan, kerjasama awam-tentera, industri pertahanan negara dan kesiapsiagaan menghadapi krisis berskala besar.

Teras itu berdasarkan pandangan dan cadangan Hishammuddin, Ketua Setiausaha kementerian Datuk Seri Muez Abdul Aziz, Panglima Angkatan Tentera Jeneral Tan Sri Affendi Buang dan kakitangan kementerian.

"Tidak kira sama ada berbaju hijau (Tentera Tentera Malaysia), biru (Tentera Udara Diraja Malaysia), putih (Tentera Laut Diraja Malaysia) atau berpakaian biasa sebagai anggota kementerian, semua terlibat secara langsung dalam merangka PT22," katanya. ketika menyampaikan ucapan amanat Tahun Baharu 2022 di Wisma Perwira di sini.

Hadir bersama ialah timbalannya Datuk Seri Ikmal Hisham Abdul Aziz, Muez dan Affendi.

Beliau menambah kementerian juga akan memperkukuh lagi inisiatif Pengaturan Kooperasi Trilateral yang dilaksanakan bersama Indonesia dan Filipina sejak 2017 bagi memperkukuh kawalan keselamatan di Laut Sulu dan Sulawesi.

Sementara itu, mengenai perolehan aset pertahanan baharu, Hishammuddin berkata bulan ini tentera akan menerima tujuh kereta kebal Pendekar dan 31 kenderaan perisai pelbagai guna Gempita 8x8.

"Kapal Misi Littoral (LMS) terakhir tentera laut bernama Rencong, dari kumpulan pertama, akan ditauliahkan pada 28 Jan, dan kami telah mula merancang untuk memperoleh lapan LMS Baharu melalui kumpulan kedua.

“Selain itu, tiga helikopter Operasi Maritim AW 139 dari Itali akan diperoleh pada Mac.

“Bagi tentera udara, ia akan meningkatkan keupayaan pesawat pengawasan maritim (MSA) pada tiga pesawat CN235-200, meningkatkan keupayaan pesawat F/A18D melalui Program Pelanjutan Hayat Perkhidmatan (SLEP), dan meningkatkan kapasiti pesawatnya. Pesawat Airbus A400M melalui Retrofit New SOC 2.5," katanya.

Hishammuddin menambah, kerajaan juga sedang meneliti projek terhenti di bawah kementerian seperti perolehan Littoral Combat Ship (LCS) dan Helikopter MD530G.

“Pelan itu adalah untuk menyediakan pilihan Pelan Pemulihan Projek LCS, mengadakan perbincangan dengan Kementerian Kewangan dan pembentangan pelan itu semasa mesyuarat Kabinet.

“Saya dan Ketua Setiausaha kementerian akan bertemu Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) tidak lama lagi untuk menjelaskan secara terperinci rancangan kami berhubung LCS.

"Saya memberi jaminan bahawa tiada apa yang perlu disembunyikan," katanya.

sumber : New Straits Times


No comments: