Sunday, January 23, 2022

RUSIA UJI MISIL HIPERSONIK TSIRKON (ZIRKON)

Penembakan peluru berpandu hipersonik Tsirkon dari kapal Frigate milik Rusia 

Rusia menguji sekitar 10 peluru berpandu jelajah hipersonik Tsirkon (Zirkon) baru dari frigat dan dua lagi dari kapal selam, senjata yang dipuji Presiden Rusia Vladimir Putin sebagai sebahagian daripada sistem senjata generasi baharu yang tiada tandingan, menurut agensi berita Interfax yang memetik Armada utara Rusia pada hari Jumaat.

Putin telah menggelar ujian peluru berpandu, yang dijalankan minggu lalu, sebagai "peristiwa besar dalam kehidupan negara," sambil menambah bahawa ini adalah "langkah besar" dalam meningkatkan keupayaan pertahanan Rusia.

Beberapa pakar Barat telah mempersoalkan betapa canggihnya generasi baru senjata Rusia, sambil menyedari bahawa gabungan kelajuan, kebolehgerakan dan ketinggian peluru berpandu hipersonik menjadikannya sukar untuk dikesan dan dipintas.

Putin mengumumkan pelbagai senjata hipersonik baharu pada tahun 2018 dalam salah satu ucapannya yang paling bersahaja dalam beberapa tahun, mengatakan ia boleh mengenai hampir mana-mana titik di dunia dan mengelak perisai peluru berpandu yang dibina oleh Amerika Syarikat.

Pada bulan Oktober, Rusia telah berjaya melancarkan ujian peluru berpandu hipersonik Tsirkon (Zirkon) dari kapal selam buat kali pertama.

Misil Tsirkon(Zircon)

3M22 Tsirkon (Kod NATO: SS-N-33) peluru berpandu jelajah hipersonik anti-kapal yang berkuasa scramjet yang kini dalam pengeluaran oleh Rusia.

Jarak peluru berpandu dianggarkan 250 hingga 500 km) apabila dilancarkan pada tahap rendah, dan mampu menjangkau sehingga 740 km dalam trajektori separuh balistik, purata jarak adalah sekitar 400–450 km.

Beberapa tabloid internet malah mendakwa jarak peluru berpandu boleh mencapai 1,000 - 2,000 km, bergantung kepada jenis sasaran.

Zirkon boleh bergerak pada kelajuan Mach 8–Mach 9 (9,800–11,025 km/j). Ini telah menyebabkan kebimbangan bahawa ia boleh menembusi sistem pertahanan laut sedia ada. 

Peluru berpandu Hipersonik Zirkon ini mampu menukar maklumat dalam penerbangan dan boleh dikawal oleh arahan jika perlu.

sumber : 

No comments: