Monday, January 24, 2022

UAE BELI SISTEM PERTAHANAN UDARA JARAK SEDERHANA KOREA SELATAN (KM-SAM)

Sistem pertahanan udara jarak sederhana KM-SAM

SEOUL - Korea Selatan telah menandatangani perjanjian dengan Emiriah Arab Bersatu untuk mengeksport peluru berpandu darat ke udara jarak sederhana, menandakan perjanjian eksport senjata terbesar negara Asia itu dalam sejarah.

Bernilai kira-kira $3.5 bilion, kontrak untuk senjata Cheongung II (KM-SAM) telah tandatangani pada 16 Januari semasa pertemuan antara Presiden Korea Selatan Moon Jae-in dan Perdana Menteri Emirati Mohammed bin Rashid Al Maktoum di Dubai ketika mereka membincangkan kerjasama ekonomi.

Terdahulu, firma pertahanan Korea Selatan yang terlibat dalam pengeluaran peluru berpandu menandatangani perjanjian masing-masing dengan Majlis Ekonomi Tawazun yang berpangkalan di UAE:

 1. Firma LIG Nex1 akan membantu dengan mengintergrasikan sistem; 

2. Firma Hanwha Systems akan menyediakan radar pelbagai fungsi; 

3. Hanwha Defense akan membangunkan pelancar menegak peluru berpandu serta kenderaan bekalan  peluru untuk pengisian semula

"UAE ialah negara asing pertama yang mengendalikan Cheongung II," kata Pentadbiran Program Pemerolehan Pertahanan Korea Selatan (DAPA) dalam satu kenyataan berita. “Perjanjian itu adalah hasil kerjasama pertahanan dua hala berdasarkan kepercayaan bersama dan akan menjadi detik penting untuk hala tuju masa depan perkongsian pertahanan strategik kedua-dua negara.”

Bersama-sama dengan kontrak pemerolehan peluru berpandu, kedua-dua kerajaan menandatangani memorandum persefahaman untuk bekerjasama dalam teknologi pertahanan, termasuk pembangunan bersama sistem senjata, tambah DAPA.

Peluru berpandu MIM-23 Hawk yang diguna Korea Selatan sejak 1964

KM-SAM pertama kali dibangunkan oleh Agensi Pembangunan Pertahanan Korea Selatan dengan sokongan teknikal daripada firma Rusia. 

Ia berdasarkan teknologi daripada peluru berpandu 9M96 yang digunakan pada sistem peluru berpandu S-350E dan S-400, dan dicipta untuk menggantikan peluru berpandu permukaan-ke-udara MIM-23 Hawk yang lebih lama yang diterima pakai pada tahun 1964.

Bateri lengkap terdiri daripada empat hingga enam pelancar penegak pengangkut lapan sel, radar 3D phased array pelbagai fungsi, kenderaan arahan tembakan dan kenderaan bekalan peluru.

Sistem bateri lengkap KM-SAM

Menggunakan apa yang dipanggil teknologi hit-to-kill, peluru berpandu itu boleh memintas sehingga enam peluru berpandu musuh yang datang pada ketinggian di bawah 40 kilometer, dengan jarak pengesanan 100 kilometer. Peluru berpandu mempunyai keupayaan peperangan anti-elektronik untuk terus berfungsi, walaupun tersekat.

KM-SAM dibina untuk mengatasi ancaman yang ditimbulkan oleh peluru berpandu balistik Korea Utara, Ia dibangunkan untuk memintas sebarang peluru berpandu, fungsi yang tidak dimiliki oleh MIM-23 Hawk sebelumnya 

Sistem itu lulus ujian pengesahan keperluan operasi tentera Korea Selatan pada 2015 dan mula digunakan pada awal 2016, menurut Tentera Udara

Sumber : DefenseNews


No comments: